Tips over de omgeving

Voor een avontuurlijke vakantie biedt de Costa del Sol volop mogelijkheden.

De plaatsen Marbella, Ronda, Gibraltar, Mijas-Pueblo, Benalmádena, Torremolinos, Malaga, Cártama, Alhaurin, Arroyo de la Miel, de grotten van Nerja, Frigiliana en de natuurreservaten van El Torcal en EL Chorro zijn zeer de moeite waard.

Marbella. Is een zeer luxe stad met leuke winkelstraatjes in het oude centrum met vele restaurants. Op een groot plein ook in het centrum richting de zee staan prachtige Salvador Dali sculpturen. Eronder bevindt zich een grote parkeergarage. In deze buurt zijn vele tapasbars te vinden, waar je heerlijke tapas kunt bestellen. Ook een wandeling langs de boulevard is een aanrader.

Ook is er de jet-set jachthaven Puerto Banus.Een bezoek meer dan waard.

Ronda. Een prachtige autorit omhoog door de bergen. Er zijn veel historische bezienswaardigheden en een prachtig uitzicht over de rivier en het dal.

Gibraltar met zijn rots met prachtige vergezichten, de apen, zijn strategische tunnels en de belastingvrije winkelstraat. Wanneer u buiten Gibraltar parkeert, kunt u het beste na de douane van Gibraltar een taxi omhoog nemen. De chauffeur is tevens gids en laat u alles zien. Neem wel uw paspoort mee.

Dan heb je het witte dorp in de bergen Mijas-Pueblo. Er is een prachtig wandelpark met een adembenemend uitzicht over de kustlijn. Je kunt met ezeltjes door het dorp rijden of het oude stadje wandelend bezoeken. Het centrum is heel gezellig met vele leuke winkeltjes en terrasjes. Woensdags is er om 12 uur een (gratis) Flamenco optreden met een gratis glaasje Vino de Malaga vooraf.

Benalmádena heeft de mooiste jachthaven van Europa, gebouwd in Moorse stijl. Bij de jachthaven is het zeeaquarium. In Arroyo de la Miel gaat een kabelbaan omhoog naar een prachtig uitzicht en waar een leuke roofvogelshow wordt gegeven. Een bezoek zeker waard.

Torremolinos met een prachtige wandelboulevard tot aan Benalmádena en leuke winkelstraatjes en gezellige restaurants in de wijk Carihuela (tussen Benalmádena en Torremolinos). Verder in Torremolinos vele pleintjes met gezellige bars en restaurants.

Bij Malaga heb je het Plaza-Mayor, direct gelegen aan de A7. Vanaf het vliegveld komt u er langs. Het is een groot complex met tapasbars en winkels en is vooral in de avond erg leuk. Of op een minder mooie middag.

Ook Malaga zelf is mooi met vele uitstekende tapasbars en winkels in het centrum. Je kunt er een hele leuke fietstocht met een gids maken. Verder kun je op de oude stadsmuur wandelen. Ga je verder naar boven, dan kom je bij een Parador, dat is een duur hotel met historische waarde. Het uitzicht is hier prachtig, je kunt de hele kustlijn zien.

Bij Cártama, het z.g. Veilingeten in restaurant El Tintero. Een uniek buitengebeuren, waar je in een groot open restaurant op een zeer aparte manier je eten kunt bestellen. Er lopen wel 20 obers rond, die luid roepen wat er op de borden ligt, die ze uitserveren. Het eten bestaat uit verschillende gerechten, vis of vlees, gegrild, gefrituurd, koude gerechten, salades, paëlla, te veel om op te noemen. Prima van kwaliteit. Je steekt je hand op als je het wilt hebben en je betaalt als je naar huis gaat. Je roept dan de ober en die telt het aantal borden. Let op: je kunt voor dit z.g. Veilingeten alleen op zondagen en feestdagen terecht van 13 tot 17 uur. Je rijdt de A7 naar Malaga. Bij Malaga de afrit naar Cártama. Na enige tijd neem je de afrit Estacion de Cártama. Bord volgen richting Cártama. Na een paar honderd meter zie je links het bord El Tintero.

Ook in Malaga-Oost aan het strand in de wijk El Palo is een El Tintero. Zeer goed van kwaliteit. Deze is ook op zaterdag open.

Alhaurin El Grande en Alhaurin de la Torre zijn leuke plaatsjes met gezellige, zeer goede restaurants en winkels. Typisch Spaans.

El Chorro is een prachtig natuurgebied met als hoogtepunt de Caminito del Rey, een wandeling over het gerestaureerde Koningspad langs de rotswanden. Spectaculair. Er komen toeristen uit de hele wereld op af. Kijk maar eens op internet.

In El Torcal bij Antequera kun je een prachtige wandeling door het adembenemende natuurgebied maken, en als je oplet, steenbokken zien. Ook op internet te zien.

In Nerja zijn gigantische grotten en in het stadje is het z.g. Balcon de Europe met een prachtig uitzicht over de zee en de kustlijn en met veel gezellige restaurants. Dicht bij ligt Frigiliana. Een erg leuk Spaans dorpje met leuke wandelstraatjes.

Naast ons appartement op het park van Club La Costa zijn een aantal restaurants en bij El Rancho wordt éénmaal per week een zeer goede Flamenco-show gegeven tijdens het eten van paëlla. Je kunt er ook een paard huren om een mooie tocht te maken door het achterland.

Er rijdt een gratis treintje door het hele park. Bij ons toegangshek is ook een halte. En er is een kleine supermarkt.

De zwembaden van Club La Costa zijn ook voor de huurders van La Joya toegankelijk. Er is vlak bij ons park een prachtig kinderzwembad en een verwarmd zwembad.

Ook in de aangrenzende wijk El Faro, bij het kleine circuitje omhoog, vindt je enkele goede restaurants.

Het openbaar vervoer in Spanje is goedkoop. De bushalte is vlakbij.

Een auto huren doe je al vanaf 50 euro per week.

Verder zijn er nog tal van mogelijkheden om je niet te vervelen, zoals het Aquapark, het Casino, Tivoli World Pretpark, de roofvogelshow, een dierenpark, een krokodillenpark, een vlindertuin, een jeep-safari, een zeer grote paardenrenbaan (Hipódromo), waar je al voor 2 euro een gokje kunt wagen, etc.

Bij de receptie van Club La Costa en bij de VVV’s zijn hiervoor alle folders mee te nemen. De sportievelingen onder ons kunnen golfen. Er zijn talloze golfbanen. De Costa del Sol wordt ook wel Costa del Golf genoemd. Verder tennissen, paddle, fitness, etc. Ook informatie over de busdienst is hier te krijgen. Men spreekt ook Nederlands.

Er zijn diverse markten, zoals in Fuengirola de zeer grote dinsdagmarkt en zondag’s bij de moskee van Fuengirola en woensdag’s en zaterdag’s in het naburige La Cala de Mijas (richting Marbella). Dit is ook een heel gezellig dorpje aan het strand met prima restaurants.

In Fuengirola bij de jachthaven is een eetstraatje met alleen maar restaurants, waar al een prima dagmenu vanaf 9 euro te krijgen is.